AUM meditatie... een reis doorheen je emoties

AUM meditatie | Vergeving | NatuurlijkMediteren
Een ontdekkingstocht doorheen je emoties in 2,5 uur, dat is de AUM.

AUM staat voor Awareness Understanding Meditation en is een reis doorheen je emoties, waarin je de kans krijgt om de totaliteit van het leven te ervaren. Je geeft uiting aan je verdriet, boosheid, gekte en vreugde waardoor je je vrijer maakt van innerlijke spanningen en stress.

Als je denkt dat mediteren gaat over stil en rustig worden, dat heb je nog nooit een AUM meegemaakt. Ja, aan het einde, als alle emoties langsgekomen zijn en tevreden op de grond zit of je reisgenoten bedankt. Dat zijn momenten die je bijblijven en waardoor je terug blijft komen.

AUM is een plek waar je ongegeneerd los kunt gaan in een veilige omgeving. Waar anders kun je met en tegen anderen schreeuwen, gek doen, verdrietig zijn? Waar anders kun je ontladen wat je hebt opgespaard, zonder een ander te schaden?

"We nodigen je uit en moedigen je aan, maar er moet niets"

Oorsprong

AUM is ontstaan als een cadeau van Veeresh, de stichter van de Humaniversity in Egmond aan Zee, aan Osho (1931-1990). Deze Indiase spirituele leraar vond dat westerlingen niet zo maar stil konden gaan zitten. Vanwege de drukte in hun hoofden moesten ze eerst hun lichaam in beweging krijgen.

Diepgang

Mensen die vol woede of verdriet zitten en dat niet uiten vinden in deze meditatie een manier om deze emoties te hanteren. Als ze daar in de AUM van proeven, beginnen ze te veranderen, meer tot bloei te komen. Dat is zo mooi om te zien.

Maar AUM is geen therapie

Het is leuk en speels, en het is een manier om skills te oefenen die je nergens leert, zeker niet op school. Wanneer kijk je elkaar nu echt diep aan? Zo oefen je in nabijheid. Mensen voelen zich na de AUM meer aanwezig.

De invloed van AUM werkt door in je dagelijks leven. Zelfs het praatje met een onbekende bij de bushalte wordt anders als je net met onbekenden zo’n diepgaande meditatie hebt gedaan. Tijdens de AUM vallen verschillen in leeftijd en status weg. Je ontmoet mensen die je anders zelden ziet. Dat maakt je horizon breder.

"Als er echt iets gebeurt, dan zorgen we voor je"

Burn-out

Sophie Hilbrand maakte voor haar programma op BNN Sophie uit de kreukels een aflevering over AUM met Willem Gosselt en Heleen Arati Bonte. Het ging over de vraag of AUM een antwoord kan zijn op burn-out. ‘Het kan helpen om eruit te komen’, zegt Arati. ‘AUM gaat over grenzen aangeven en ruimte innemen, en over energie genereren en tot uiting brengen.’

Iedere AUM is anders, maar ik ben zelf ook steeds anders’, zegt Arati. ‘Inmiddels kan ik heel gemakkelijk de emoties in- en weer uitstappen, om mensen te begeleiden. Het is alsof ik emotioneel leniger ben geworden. Ik weet nu: ik heb emoties, ik ben ze niet.’

‘De meditatie zit heel slim in elkaar’, zegt Willem. ‘Hoe de fases elkaar opvolgen: het werkt. Je moet ervoor kiezen om het te doen, je moet er ja tegen zeggen. Maar als je dat doet, dan neemt het je mee.’

De volledige aflevering kan je vinden via https://www.npostart.nl/sophie-in-de-mentale-kreukels/28-03-2017/BNN_101382915 (deel één vanaf minuut 18:00 en deel twee vanaf 32:38)