OSHO Nataraj

OSHO Nataraj | Meditatie | NatuurlijkMediteren

OSHO Nataraj is een meditatie waarin dansen centraal staat, waarbij jij de dans wordt. Je lost op in de bewegingen die vanuit je lichaam komen. Een bijzondere manier van werken met je lichaam en ademhaling.

Nataraj is de dansenergie. Dit is dansen als een volledige meditatie waarin alle innerlijke verdeeldheid verdwijnt en een subtiel, ontspannend bewustzijn blijft.
 
“Vergeet de danser, het centrum van het ego; word de dans. Dat is de meditatie. Ga zo op in de dans dat je volkomen vergeet dat 'jij' het bent die danst en dat je het gevoel krijgt dat jij de dans bènt. Pas als die scheiding opgeheven is, wordt het een meditatie.

Zolang die scheiding er is, is het een oefening: goed, gezond, maar spiritueel kun je het niet noemen. Het is gewoon een dans. Dansen op zich is goed – tot op een bepaalde hoogte is het goed. Je voelt je erna weer fris en jong. Maar het is nog geen meditatie. De danser moet verdwijnen, totdat alleen nog de dans overblijft... Distantieer je niet, wees geen toeschouwer. Doe mee! En wees speels. Onthoud dat woordje 'speels' altijd – bij mij is het een kernwoord.” - Osho